Limousineavl med dobbeltmuskulatur

Dobbeltmuskulatur (F94L) er at finde i flere kvægracer, og det er særligt udbredt ved Limousinekvæg. Undersøgelser peger i retning af at nogle lande har større koncentration af F94L i Limousinekvæget. Et avlsseminar fra januar 2015 afholdt af  Anders Fogh fra SEGES påpeger at det forholder sig således, men teknologiens udvikling gjorde det ikke muligt at anvende denne viden specifikt i avlen på daværende tidspunkt.

Netop denne form for dobbeltmuskulatur som først udvikles efter fødslen er nu mulig at fremvise i genetiske analyser. Derfor er det afgørende af anvende renracede limousiner for at se racens styrker i avlen.

Den franske limousine

En del af Limousinekvæget i Frankrig har genet F94L, da Frankrig i sin avl har fokuseret på ikke at anvende nt821. Oprindeligt er nt821 ikke en del af Limousineracen, men er blevet avlet ind i racen, ved blanding med lokale racer. Derimod er det naturligt at F94L optræder i Limousinekvæg. Mogens og Inger fra Vaselund på Sjælland er nogen af dem, som har importeret allerflest dyr fra Frankrig og de første, der importerede dyr med dobbeltmuskulatur til Danmark.

Alle de dyr Vaselund har importeret indeholder F94L. Vaselund var også de første der fik en tyr hjem med dobbeltmuskulatur, Falcao. Falcao indeholder F94L og nt821. Det er også dette Mogens og Inger avler efter. Ligeledes har Lars Christensen importeret dyr fra Frankrig med F94L. Dyrene er senere solgt til Niels Petersen. Lars Christensens dyr er udelukkende importeret med F94L.

Det bliver spændende at følge hvor udbredt F94L bliver i fremtiden.